Positive afkast i alle aktivklasser

Trods stor geopolitisk usikkerhed og udsving på de finansielle markeder har 3. kvartal af 2024 givet flotte afkast til alle LD Fondes medlemmer.

LD Vælger, der er den største investeringspulje hos Lønmodtagernes Dyrtidsmidler, har givet et positivt afkast på 7,4 % år-til-dato i 2024. For de seneste 36 måneder er afkastet 11,8 %. Afkastet i Lønmodtagernes Feriemidler er pr. 1. oktober på 8,9 %, og siden start er der tale om et positivt afkast på 15,5 %. 3. kvartal af 2024 har været præget af positive afkast for alle hovedaktivklasserne - high-grade-obligationer, kredit og aktier.

Rentefald i fokus

Aktiemarkederne har hele året givet positive afkast, men også store udsving. Globale aktier målt ved MSCI Verden-indekset har givet et afkast på 17,8 % år-til-dato målt i danske kroner. Danske aktier repræsenteret ved det ledende OMXC25-indeks har givet et afkast på lige godt 7,1 %. Til forskel fra første halvår af 2024, hvor blot seks-syv store amerikanske selskaber stod for værditilvæksten, så har 3. kvartals afkast været spredt ud på mindre selskaber.

Den primære årsag til de fortsat stigende aktiemarkeder er, at den amerikanske økonomi stadig er stærk. Særligt servicesektoren bidrager til at fastholde væksten, hvilket er positivt, da denne sektor udgør størstedelen af den økonomiske aktivitet i USA. Til gengæld viser fremstillingssektoren et noget lavere aktivitetsniveau, og de ledende indikatorer for sektoren er faldet betydeligt. Derudover er der begyndende svaghedstegn i arbejdsmarkedet. Arbejdsløsheden kom fra et historisk lavt niveau, men er nu begyndt at stige i et tempo, som typisk signalerer recession. Kerneinflationen i både Europa og USA ligger fortsat over centralbankernes målsætninger, men har dog faldende tendenser. Det var også formålet med de voldsomme rentestigninger i 2022 og 2023.

I 3. kvartal besluttede både den amerikanske (FED) og europæiske centralbank (ECB) at sænke renten som reaktion på en afmatning på arbejdsmarkedet samt en faldende inflation. Vurderingen var, at det var nødvendigt at lette på presset for at støtte den økonomiske vækst. Resultatet blev en lempelse fra FED på 0,5 %, mens ECB kun sænkede med 0,25 % i september, da de allerede havde sænket med 0,25 % i juni. Renten på 10-årige amerikanske statsobligationer er faldet fra 4,4 % til 3,7 % i 3. kvartal, mens tyske 10-årige statsobligationer er faldet fra 2,6 % til 2,1 % i samme periode. Især tysk økonomi giver grund til bekymring. Fremstillingssektoren har det svært, hvorfor det forventes, at den europæiske centralbank kommer med yderligere rentesænkninger snart.

Kinas økonomi har også længe givet grund til bekymring. I slutningen af september blev der annonceret markante pengepolitiske lempelser og finanspolitiske tiltag for at standse den økonomiske afmatning. Det resulterede i kraftige stigninger på de kinesiske aktiemarkeder.

Politisk risiko

Den geopolitisk usikkerhed er også værd at bemærke. Konflikten mellem Israel og nabolandene Palæstina og Libanon samt Ruslands fortsatte krig med Ukraine kan bidrage til store udsving i olie- og energipriser, hvis konflikterne eskalerer. Derudover skaber det kommende amerikanske præsidentvalg yderligere usikkerhed.

Finansmarkederne skal i deres risikovurderinger balancere pengepolitiske lempelser, fortsat høj aktivitet i servicesektoren og vækst i USA med begyndende svaghedstegn på arbejdsmarkedet, afmatning i frem-stillingssektorerne og geopolitisk usikkerhed. Det er endnu svært at vurdere, om økonomien er på vej ind i en ”soft-landing” eller ”hard-landing”, hvorfor det kan være klogt at forholde sig neutralt på nuværende tidspunkt.