G6A6654 Lars

2024 blev igen et godt investeringsår med et afkast på 11,0 %. De seneste to år har du fået et samlet afkast på 22,2 % på din opsparing i Lønmodtagernes Feriemidler.

Det er en stor glæde, at vi igen i år har sikret det vigtigste, nemlig at du som medlem har fået en betragtelig styrkelse af din opsparing.

Vil du have et mere detaljeret indblik i resultaterne for 2024, kan du blive klogere her på siden.

Lars Mayland Nielsen
Direktør for LD Fonde
  • Hvad skyldes det gode afkast i 2024?

    Afkastet i 2024 blev højere end ventet ved indgangen af året. Det var først og fremmest de globale aktiemarkeder, der gav flotte afkast, men også de øvrige investeringer bidrog godt.

    Som medlem i Lønmodtagernes Feriemidler fik du tilskrevet et afkast på 11,0 % i 2024 efter pensionsafkastskat og omkostninger. Over de seneste to år har dit afkast været 22,2 %.

    LD Fondes investeringer bidrog med et højt afkast på 13,5 %. En stor del af midlerne var placeret i aktier, som gav et afkast på 22,2 %. Der blev også tale om gode afkast fra kreditinvesteringer, som gav lidt over 7,3 %, samtidig med, at der blev opnået et afkast på 5,1 % på de mest kreditværdige obligationer stats- og realkreditobligationer.

    Ikke alle medlemmernes feriemidler har været investeret. Omkring en fjerdedel af medlemsformuen er feriemidler, som arbejdsgiverne har beholdt i virksomhederne. Der er tale om en sikker placering, og midlerne er dermed godt beskyttet mod tab. Midlerne hos arbejdsgiverne gav i 2024 et afkast på 2,2 % mod 4,7 % i 2023. Afkastet på midlerne hos arbejdsgiverne afspejler den generelle lønudvikling i samfundet. Det relative lavere afkast skyldes lavere lønstigninger i 2024 end i 2023. Desuden er der mindre forskydninger fra år til år, så afkastet i det enkelte år ikke fuldt ud følger årets generelle lønstigning.

    I 2024 fortsatte vi arbejdet med at optimere investeringsporteføljen for feriemidlerne bl.a. ved at udvide porteføljen med investeringer i børsnoterede alternativer.

    Du kan se det aktuelle afkast her.

    Du kan se dine personlige tal ved at logge på selvbetjeningen på borger.dk her.

  • Den finansielle udvikling i 2024

    2024 blev endnu et år med stærke resultater på investeringsfronten, hvor finansmarkederne klarede sig bedre end forventet.

    Året begyndte med bekymring for, om de rentestigninger, som de europæiske og amerikanske centralbanker gennemførte i 2022-23, ville føre til økonomisk tilbagegang, stigende arbejdsløshed og lavere forbrug. Det gik imidlertid langt bedre end forventet - især i USA, hvor vækstudsigterne blev markant forbedret i løbet af året. I Europa og Kina var væksten mere afdæmpet, men samlet set var der solid fremgang i verdensøkonomien.

    Aktiemarkederne leverede særligt høje afkast i 2024. Et stærkt arbejdsmarked og lempelser i pengepolitikken understøttede den økonomiske udvikling og dermed virksomhedernes indtjeningsevne, og det brede amerikanske aktieindeks S&P 500 steg med over 20 % i løbet af året. Årets helt store tema var de markante kursstigninger blandt de syv største amerikanske teknologivirksomheder, de såkaldte ”Magnificent 7”. Ved årets afslutning udgjorde de syv virksomheder over en tredjedel af S&P 500, hvilket er historisk højt. Fremgangen blev drevet af en betydelig stigning i virksomhedernes indtjeningsevne, men også af markedets forventninger til produktivitetsgevinster fra bl.a. kunstig intelligens. De danske aktier, som kun udgør en lille del af aktieporteføljen, klarede sig samlet set dårligt i 2024, hvor C25-indekset endte en smule i minus for året. Det skyldes bl.a. faldende aktiekurser for Novo Nordisk og Vestas. 

    De store centralbanker begyndte i 2024 at lempe pengepolitikken efter flere år med stramme finansielle forhold. Ved årets begyndelse forventede markedsdeltagere rentenedsættelser på omkring 1,5 procentpoint. Imidlertid viste økonomien og arbejdsmarkedet sig mere robuste end forudset, og inflationen aftog ikke helt så hurtigt, som ventet. Derfor valgte både den europæiske og den amerikanske centralbank først at nedsætte styringsrenterne fra sommeren og samlet set med 1 procentpoint over året.

    Afkastet på sikre obligationer med mellemlang løbetid var 4-5 % i 2024. Ved årets afslutning var renteniveauerne stadig på et niveau, der giver mulighed for fornuftige afkast fremadrettet. Den robuste økonomiske udvikling og øget risikoappetit førte til kursstigninger på kreditinvesteringer drevet af en indsnævring af kreditspændene. Det bidrog til et pænt afkast for kreditinvesteringer på 7-8 %.

    2024 blev således et godt investeringsår på tværs af aktivklasser, hvor investorerne ikke mistede troen på fremgang trods en verden med betydelige udfordringer i form af krig, handelspolitiske spændinger og høje gældsniveauer i mange af de største økonomier, herunder USA.

  • En opsparing med en unik struktur

    Din opsparing i Lønmodtagernes Feriemidler har en unik struktur, eftersom knap en fjerdedel af de indefrosne feriemidler er placeret hos arbejdsgiverne.

    Det er muligt for arbejdsgiverne at beholde en del af feriemidlerne i virksomhederne. Arbejdsgiverne betaler en indeksering for at beholde feriemidlerne som likviditet. LD Fonde indregner indekseringen som en del af afkastet, der tilfalder medlemmerne.

    Feriemidlerne hos arbejdsgiverne udgør en stabilitet i din opsparing ved at være beskyttet mod tab og ved at bidrage med afkast, svarende til den generelle lønudvikling. Det betyder samtidig, at størstedelen af de midler, vi selv investerer (investeringsaktiverne), består af mere risikobaserede aktiver, som over tid skal give højere afkast end indekseringen af midlerne hos arbejdsgiverne. Samlet set skal det give medlemmerne tilfredsstillende gode afkast med en balanceret risiko.  

    Det er en økonomisk fordel for medlemmerne, at der ikke betales pensionsafkastskat på indekseringen på feriemidler, der står hos arbejdsgiverne. Havde denne del i stedet været udgjort at investeringer i obligationer, skulle der betales pensionsafkastskat af afkastet.

    Det har ikke betydning for dit afkast, om netop din arbejdsgiver har valgt at beholde feriemidlerne i virksomheden eller har indbetalt dem til Lønmodtagernes Feriemidler. Resultatet af både afkastet på midlerne hos arbejdsgiverne og afkastet af de investerede feriemidler fordeles således, at alle får samme procentvise tilskrivning på deres opsparing.

2025: Optimisme med skyer i horisonten

Den amerikanske økonomi forventes igen at spille en nøglerolle for verdensøkonomien i 2025. Rentenedsættelser og udsigter til yderligere pengepolitiske lempelser giver grobund for optimisme, særligt i USA, hvor væksten ser stærk ud. Moderat inflation og solide lønstigninger løfter privatforbruget og bidrager til en stabil global vækstrate på omkring 3 %. Europa halter dog efter med mere afdæmpede udsigter.

Selvom de overordnede makroøkonomiske udsigter er solide, er usikkerheden høj. Geopolitiske spændinger og en mere uforudsigelig amerikansk regering udfordrer markederne. Politikændringer i USA, som skattelettelser og deregulering, kan booste væksten, mens højere toldsatser og en stram immigrationspolitik trækker den modsatte vej.

Inflationens udvikling er også en central risiko. Hvis inflationen bliver højere end ventet, kan centralbankerne blive nødt til at bremse rentenedsættelserne, hvilket kan lægge pres på finansmarkederne. Samtidig bidrager høj geopolitisk usikkerhed til et komplekst investeringsmiljø.

LD Fonde holder skarpt fokus på at navigere i disse udfordringer og sikre bedst muligt afkast til medlemmerne.

Ovenstående vurdering af de økonomiske udsigter for 2025 baserer sig på indikatorer for finansmarkederne i januar 2025. LD Fonde følger udviklingen og revurderer forventningerne, når der er grundlag for det. Følg med i vores markedskommentarer under nyheder på ld.dk.

Vi analyserer udviklingen på de finansielle markeder og styrer porteføljen aktivt for at sikre højest mulige afkast til medlemmerne.

De forventede rentenedsættelser og udsigten til pengepolitiske lempelser tyder på et fornuftigt afkastpotentiale i 2025. Men selvom de overordnede økonomiske udsigter er solide, er usikkerheden stadig høj - og vi er derfor klar til at justere i forhold til udviklingen.

Kristoffer Fabricius Birch

Investeringschef i LD Fonde

Lave omkostninger

Dine omkostninger for at have dine indefrosne feriemidler stående som en opsparing hos os er meget lave. Rent faktisk lavere end hos de fleste andre opsparingsmuligheder.

I 2024 tog vi i LD Fonde kun 0,04 % for at administrere din opsparing. De samlede investeringsomkostninger udgjorde kun 0,37 %. I alt ca. 0,41 % i årlige omkostninger.

Lave omkostninger betyder, at din opsparing bliver mere værd. Det gør den, fordi der kun fragår en lille smule af afkastet til at dække omkostninger.

Din helt egen opsparing

Den dag, du får dine indefrosne feriemidler udbetalt, får du én samlet engangssum, som du helt frit kan disponere over.

De fleste bliver udbetalingsberettigede ved folkepensionsalderen, men det kan også ske tidligere i forbindelse med varig udtræden fra arbejdsmarkedet.

Din opsparing kan blive stående så længe, du ønsker det. Altså også efter du er blevet udbetalingsberettiget. Det kan blive en slags reserve eller buffer i økonomien, som kan vokse, mens du venter på, at du får brug for den.

Vi investerer hele tiden i vores udvikling. I 2024 indgik vi fx et samarbejde med selskabet FactSet om at få et nyt portefølje- og risikostyringssystem, der samler al vores data ét sted og giver os de bedste analyse- og rapporteringsværktøjer.

Den styrkede analysekapacitet og risikostyring kommer medlemmerne til gode, og vi sikrer høj kvalitet og let adgang til de data, som vores investeringer hviler på.

Michael Steen

Chef for investeringsanalyse i LD Fonde

Hvorfor har jeg overhovedet en opsparing med feriemidler?

Alle lønmodtagere, der optjente feriepenge i perioden fra september 2019 til august 2020, og som har valgt at lade de indefrosne feriemidler blive stående, har en opsparing hos Lønmodtagernes Feriemidler.

Et års opsparede feriepenge blev indefrosset ved overgangen til en nye ferielov i 2020. Tanken var, at de indefrosne feriemidler skulle være en pensionssum, som kom til udbetaling, når den enkelte lønmodtager nåede folkepensionsalderen. Men efter udbruddet af Covid-19 ønskede den danske regering at stimulere økonomien. Et vigtigt greb hertil blev en førtidig udbetaling af de indefrosne feriemidler. Alle lønmodtagere fik ad to omgange mulighed for at få udbetalt deres nye opsparing hos Lønmodtagernes Feriemidler.

Har du en opsparing hos Lønmodtagernes Feriemidler skyldes det derfor, at du har valgt ikke at få udbetalt alle dine opsparede feriemidler, men har valgt at have dem stående på en opsparing hos os i stedet.

Det er trygt at have en buffer i sin privatøkonomi. De opsparede feriemidler er en sådan buffer, og det bliver kun bedre af, at værdien øges over tid i kraft af afkastet.

Den dag man runder sin folkepensionsalder, står man frit og kan selv vælge, hvornår midlerne skal hæves og med hvilket formål.

Else Nyvang

Forretningsdirektør i LD Fonde

Nyheder

Se alle nyheder
LD Fonde leverer høje afkast til medlemmerne i 2024

2024 blev endnu et stærkt investeringsår for LD Fonde med solide afkast til medlemmerne i både Lønmodtagernes Feriemidler og Lønmodtagernes Dyrtidsmidler. Det kan især tilskrives de globale aktiema...

Læs mere
Positive afkast i alle aktivklasser

Trods stor geopolitisk usikkerhed og udsving på de finansielle markeder har 3. kvartal af 2024 givet flotte afkast til alle LD Fondes medlemmer.

Læs mere
Halvårsrapport 2024: Positive afkast fra LD Fondes investeringer

Medlemmernes opsparinger blev i første halvår 2024 styrket af positive afkast fra især aktier, men også obligationer og kreditinvesteringer bidrog positivt.

Læs mere
Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with Sketch. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with sketchtool.